News

Op reis met een groot gezin. Hoe dan?

Op reis met een groot gezin. Hoe dan?

Op reis met een groot gezin is best een organisatie. Wij gingen naar Italië met de auto en vier kindjes en helaas verliep onze vakantie niet helemaal zoals gepland…

Begin van het jaar kregen we een uitnodiging voor een bruiloft van goede vrienden in Toscane. Hartstikke leuk maar hoe gaan we dat doen? Gaan we met zijn tweeën een weekend? En waar laten we onze vier kindjes dan? Vier kinderen bij opa en oma brengen dat kun je ze niet aan doen. Dus dan maar verdelen? Twee naar de ene opa en oma en twee naar de andere? Of plakken we er een vakantie aan vast? We hebben toch nog geen plannen en het is in juni dus dan kunnen we mooi nog even buiten de zomervakantie. Aangezien onze oudste nog niet leerplichtig is. Alleen hoe doen we dat op de dag van de bruiloft? De kindjes kunnen niet mee dus hoe gaan we dat weer oplossen. Mijn ouders wisten de oplossing. Zij zouden meegaan en dan konden zij mooi oppassen op de dag van de bruiloft. En zo gezegd zo gedaan. Ruim appartement op een zeer kindvriendelijk en mooi gelegen plek in Toscane gevonden. Niet ver van de locatie van de bruiloft. Maar hoe komen we met vier kindjes in Italië? Met het vliegtuig? Ver vliegen is het niet maar dan moesten we daar een grote auto huren met vier autostoeltjes. Dat is een kostbare zaak. Gelukkig hebben we zelf een grote auto (je moet wel met 4 kindjes achterin en een tweeling kinderwagen) en dus kwam het besluit om met de auto te gaan.

Voor vier kinderen kleding pakken

Een vakantie voorbereiden met vier kindjes is organisatorisch een hele klus kan ik je vertellen. Naast dat je voor vier kinderen kleding in moet pakken, moet je ook nog denken aan alle overige zaken die je mee moet nemen. Twee campingbedjes, want we wisten niet wat voor bedjes ze in het appartement zouden neerzetten en of we eventueel onderweg nog ergens moesten gaan overnachten. Daarnaast hadden we dan meteen een box waarin we ze even weg konden zetten. Voldoende luiers, eten, drinken, twee buggy’s (zodat niet de hele tweelingwagen mee hoeft), melk en vermaak voor onderweg.

Het bliksemde en donderde onderweg

We besloten om in de avond te gaan rijden. De kindjes hebben heerlijk geslapen in de auto op het kleinste mannetje na want die was niet helemaal in zijn hum. We hebben in Duitsland noodweer gehad en dus reed manlief het grootste gedeelte want ik ben hartstikke nachtblind. Na een rit van zo’n 15 uur kwamen we aan. Mijn ouders waren er al dus de vakantie kon beginnen. Er waren drie heerlijke zwembaden en we zijn een dagje naar het strand geweest. De bruiloft was ontzettend leuk op een mooie locatie dus ook daar hebben we van genoten. Het weer was erg wisselvallig helaas en op een dag dat het pijpenstelen regende, besloten we naar een dorpje te gaan waar een heel leuk restaurant zit. De kindjes vinden uit eten gaan ook leuk, dus we dachten even lekker te gaan lunchen. Het bliksemde en donderde onderweg en in de stromende regen kwamen we bij het dorpje aan. Even rondlopen zou er niet bij zijn helaas. Net toen we op zoek waren naar een parkeerplaats en we de auto wilde keren, klonk er een hels geluid. We schrokken ons een ongeluk! Reden we tegen iets aan of zat er iets onder de auto? Toen kwamen we erachter dat we niet meer vooruit konden. Achteruit nog wel dus gelukkig konden we de auto op de een of andere manier langs de kant parkeren. Mijn man is naar het restaurant gelopen en die heeft gelukkig de plaatselijke garage gebeld. Die kwamen binnen 10 minuten! Dat is dan weer het voordeel van een klein dorpje. Ze keken naar de auto en schudden treurig hun hoofd. No, no good! Daar waren we al bang voor. De as van de auto was gebroken (iets wat niet vaak voor komt en wat ons dan overkomt in een gat in Italië!!) Dus werden we naar de garage gesleept. En daar zit je dan met vier kleine kindjes, alleen een paar koekjes en twee flessen melk in de tas (we zouden nl. gaan lunchen). Dat werd wachten. De monteurs gingen bellen voor onderdelen en regelden uiteindelijk een taxi voor ons naar de luchthaven. Daar hadden we kunnen regelen dat er een huurauto klaar zou staan. Maar daar aangekomen bleek er geen huurauto beschikbaar. Daar sta je dan met vier kindjes, geen eten meer en geen idee hoe we weer naar het appartement konden komen. De Italiaanse dame achter de balie kon het niet veel schelen dat we vier kindjes bij ons hadden. Jammer dan. En dat terwijl we gewoon een bevestiging in de mail hadden. Zij hadden die niet dus pech voor ons. Mijn ouders waren zelf een ritje gaan maken die dag. Maar zij hadden zo’n Fiatje 500 gehuurd en we waren 1,5 uur van ons appartement verwijderd. Even heen en weer rijden om ons allemaal op te halen was dus geen optie. Gelukkig konden we bij een andere autoverhuurbedrijf nog een stationwagen huren. Niet helemaal geschikt voor vier kindjes achterin maar je moet wat op dat moment. We moesten naar het appartement!

Ik doe het in ieder geval nooit meer

De overige dagen konden we de hele familie over twee auto’s verdelen en zijn we nog lekker naar het strand geweest. We hebben 1 nacht een appartement in Florence moeten boeken omdat de auto nog niet klaar was maar gelukkig was hij de dag nadat we eigenlijk zouden vertrekken klaar. En dus overdag terug naar huis. Wat je ook doet!!! Ga nooit overdag met vier kindjes rijden. Ik doe het in ieder geval nooit meer. De oudste kinderen maakten ruzie, de baby’s vonden lang zitten in de Maxi Cosi niet fijn en we moesten veel stoppen en dan ook wat langer, dus hebben we er best lang over gedaan. En het is druk. Als ze allemaal liggen te slapen rij je veel rustiger. Wij waren in ieder geval heel blij om weer thuis te zijn! Volgend jaar gaan wij niet met de auto op vakantie in ieder geval. Als de kindjes wat ouder zijn lijkt ons dat een beter idee.

Ga je op vakantie met de auto dan heb ik wat tips voor je

  1. Rij bij voorkeur ’s nachts. Het is lekker rustig op de weg en de kindjes gaan, als het goed is, slapen. Wij zijn op de heenweg rond 7 uur in de avond gaan rijden en rond 23.00 uur lagen ze te tukken. Tot de volgende ochtend half 6.
  2. Neem voldoende eten mee en wat vertier voor de kindjes. Boekjes, speeltjes, een klein cadeautje voor als je op de helft bent.
  3. Boek onderweg een overnachting. Wij vonden dat wat heftig met vier kindjes maar zo’n lange ruk was ook geen pretje eigenlijk.
  4. Neem alleen het hoognodige mee. Zodat je niet je wagen helemaal volgeladen hebt en er voldoende ruimte is voor de kinderen.
  5. Rij je toch overdag, bouw dan pauzes in. Bijvoorbeeld rond filetijden. Laat de kindjes lekker even spelen (er zijn voldoende stops met een speeltuintje).
  6. Zorg dat je zelf voldoende uitgerust bent voor de reis. Het is toch een eind en met kinderen gewoon net iets heftiger dan zonder.

Ga je tijdens de vakantie een autoritje maken? Hou er dan rekening mee dat je wel eens pech kunt hebben en neem voldoende eten en drinken mee. En sluit een ANWB wegenhulp buitenland af. Dat hadden wij niet dus moesten we alles zelf regelen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, je weet het immers maar nooit.

Marilyn

Laat een berichtje achter